BMX (Bicycle Motor Cross)
BMX opstod oprindeligt i USA og blev i 70´erne og 80´erne en dille blandt de unge pga. de specielle cykler som var gode til hop og tricks.
Traditionel BMX er en ren sprint disciplin. Et løb tager mellem 30-60 sekunder afhængig af aldersklassen, der kører.
I BMX er det vigtigt at have fuld kontrol med cyklen under såvel start som på hoppene.
Der bliver kæmpet hårdt om placeringerne under BMX løb og kun de bedste teknikere og sprintere har en chance når startblokken falder. BMX er i Danmark organiseret under DCU, Danmarks cykel Sportsunion, og er den af DCUs sportsgrene som er billigst at dyrke.
BMX er en intens og krævende sport, hvor der er god plads til individualisten som ønsker et meget højt konkurrenceniveau, og til de mere socialt interesserede kørere.
Flere af de store løb bliver afviklet i weekenderne, hvor hele familien er med og overnatter ved banerne.
Der er ofte en skovtursagtig landskamps-stemning på tilskuer pladserne (er svær at forklare – skal opleves).
Man kan begynde at køre BMX, så snart man kan køre på cykel uden støttehjul, og der er ikke nogen øvre grænse.
Mange forældre kører – for motionens skyld.
Teknik og sikkerhed
Det kræver stort mod, styrke, taktisk overblik samt køreteknisk kunnen at forcere banens forhindringer hurtigt.
Farten på de hurtigste kører kan nå op på 40-50 km i timen, og de fuldfører et heat på 35-40 sekunder. Kørerne kæmper dels som piger (Piger) og drenge (Expert) og i passende årgang/grupper, så alle sikres et spændende og fair race.
Kørerne har sikkert tøj på – såsom styrthjelm godkendt til BMX, samt handsker og tykke benklæder (eller kørerbukser) langærmet trøje, og sko med en solid gummibund, så man står fast på pedalerne.
Der ud over kører flere med brynje, skinnebens- og knæ beskyttere, samt albuebeskytter – dette udstyr er dog ikke lovpligtigt, men i Køge BMX anbefaler vi det på det kraftigste.